Thursday 19 March 2015

Spinach lasagna

Teks : Rapidah Ramli
Foto : Rapidah Ramli





Assalamualaikum semua. Salam malam Jumaat. Dah habis baca Yaasin? Alhamdulillah. Jom kita tengok pula resepi ketiga yang kakDah belajar di kelas charity ni.

Kali ni kami belajar cara membuat Spinach Lasagna tau Lasagna Bayam dalam Bahasa Melayunya. Sesuatu yang berbeza. Biasa kita hanya membuat lasagna ayam atau daging jer kan. Apa kata kali ni kita ubah selera pula. Lagipun kita kan digalakkan banyak makan sayur-sayuran.

Lasagna ni memang kita buat dari sheet hingga ke inti malah cheesenya (guna ricotta cheese yang dibuat dari kelas sebelum ini) juga dibuat sendiri.

Nak buat Lasagna ni ada beberapa step yang kita perlu buat.  Sebenarnya tak lah makan masa banyak sangat pun. Mari kita lihat resepi dan caranya.

Resepi Spinach Lasagna

a) Lasagna Sheet
    
     100g tepung gandum unbleach (ros atau faiza)
     1       biji telur
     sedikit air (cukup setakat basah di tangan)
     sedikit minyak (dalan 1 sdt )
    
Cara-caranya :

    Gaul sebati tepung dan telur. masukkan myk dan uli lagi. Air hanya sekadar basah ditangan. Uli sehinga sebati dan tidak melekat ditangan. Bulatkan ia dan balut dengan cling wrap. Ketepikan selama setengah jam. (tujuan perap adalah untuk memesrakan semua bahan). 

Uli, canai nipis dn potong  menjadi kepingan mengikut acuan bekas yang kita guna. KakDah nak senang jer (malas sebenarnya, hehehehe) jadi guna jer bekas aluminium foil. Lepas pakai, buang.

Kepingan tepung hendaklah di celur didalam air panas mendidih dan ketepikan seketika.

b) White sauce

500 ml susu 
2 ulas bawang putih. cincang halus (boleh lebihkan kalau suka)
1 sdb butter
2 sdb tepung gandum
Sedikit serbuk lada hitam
garam secukup rasa
sedikit mozarella
Kalau guna cheddar - sila kurangkan garam kerana cheddar lebih masin.
Mixed herbs secukupnya

Cara-carnya.

Panaskan sesudu butter, tumis bawang putih hingga keperangan. 
Masukkan susu segar tadi.
Masukkan tepung dan kacau rata.
Masukkan garam, serbuk lada hitam, mixed herbs. Kacau sentiasa.
Letakkan sedikit cheese sekadar untuk memekat. jangan banyak nanti terlebih masin.
Bila adunan dah agak pekat, matikan api dan sentiasa kacau lagi.
Adunan akan nampak creamy and so yummy.
Ini juga dah boleh jadi sos carbonara.

c) Inti

2 biji bawang holland- diracik halus
300 g bayam - hanya ambil bahagian daun dan tangkainya sahaja
1" halia diparut
semangkuk tomato paste (yang sama kita buat masam paste spaggeti)
mixed herbs
parsley
pepper
garam 
Cili - flake - option kalau suka pedas
Sesudu minyak untuk menumis

Cara-caranya :

Masukkan minyak kedalam pan dan tumis bawng holland hingga menjadi layu dan berbau wangi.
Bila bawang dah lecur, masukkan mix herbs, parsli, pepper, halia dan garam. Gaul sebati. Matikan api dan tuang kedalam besen yang berisi bayan tadi. gaul rata.
Masukkan cheese dan gaul rata lafi.
Akhir sekali masukkan tomato paste dan gaul sebati.
Siap

Ok. Bila semua bahan dah siap sekarang kita assemble lasagna kita.
Lapis bekas dengan lasagna sheet kemudian masukkan sos putih tadi, lapis dengan sheet, masukkan inti , lapis sheet, sos putih  dan tabur cheese diatasnya. Tutup bekas dengan aluminium foil. Bakar selama 30 minit pada suhu 180'C. Selepas 30 minit buka penutup aluminium tadi dan bakar lagi dalam 20 minit.

Sheet--->sos putih--->sheet--->inti---->sheet--->sos putih--->cheese

Sejukkan sedikit sebelum dihidangkan. Bon apetit bebeh.



Manis jer senyuman kak Loma.
Student paling tua....macam la penulis ni muda lagi..hihihihi

Resepi Meatball Lasagna

Teks ; Rapidah Ramli
Foto : Rapidah Ramli

Salam hari Jumaat semua. 

Pejam celik dah hujung minggu dan cuti sekolah juga akan berakhir lagi dua hari. Untuk hari-hari terakhir anak di rumah sebelum memasing balik keasrama, jom kita masak Spaggeti homemade. Boleh buat aktiviti memasak bersama anak juga. Merapatkan jurang ruang silaturahim. Selepas ni balik asrama mereka ada cerita dan kenangan nak dikenang.

Aktiviti memasak ni salah satu la aktiviti ibu dan anak yang paling lejen. Selain dari shopping la kan. heheehehe. Kalau tak ibu dan anak, ayah dan anak pun boleh atau suami dan isteri lagi digalakkan untuk menambah kemesraan rumah tangga. Jangan pula pakwe dan makwe ya.

Resepi ni nampak macam renyah, tapi ianya cukup simple dan sangat senang.  Rasa yang lebih sedap dan berperisa yang sungguh ...tak dapat nak digambar dengan kata-kata kerana pasti ianya telah dibuat dengan penuh kasih sayang. Halal dan toyyiban pastinya. Tiada bahan pengawet.  Segar dari ladang.


Resepi  Meatball Spaggeti

a) Spaggeti
  
     100g tepung gandum unbleach (ros atau faiza)
     1       biji telur sz B
     sedikit air (cukup setakat basah di tangan)
     sedikit minyak (dalan 1 sdt )
    
Cara-caranya :
    Gaul sebati tepung dan telur. masukkan minyak dan uli lagi. Air hanya sekadar basah ditangan. Uli sehinga sebati dan tidak melekat ditangan. Bulatkan ia dan balut dengan cling wrap. Ketepikan selama setengah jam. (tujuan perap adalah untuk memesrakan semua bahan). 

Canai senipis mungkin. dan potong dengan pemotong mi.

Mi yang terhasil, tabur tepung. Panaskan air. Bila dah mendidih, masukkan mi tadi dan celur seketika hingga timbul. Angkat dan bilas dibawah aliran air sejuk. Tapis.

Gigih memasing membuat mi spaggeti.

b) Meatball

250g Daging batang pinang (kalau guna daging frozen, perap semalaman dengan soda bikarbonat. esoknya basuh bersih)
4 ulas bawang putih.- dadukan (boleh tambah kalau nak lebih)
parsli flake
mixed herbs
blackpepper
garam
1/3 cawan bread crumbs
parmesan cheese - pilihan
Cili flake - pilihan
telur - pilihan (campur dalam adunan untuk lebih garing- kakDah tak bubuh)
Sedikit minyak untuk mengoreng secara tohor..

Cara-caranya:
Daging  tadi di cincang halus. Tak kira lah macam mana korang nak buat. cara tradisional atau guna mesin. Tidak ada isu - trademark ticer Iqa. Janji daging menjadi halus.(pssst kalau nak senang masa beli daging di pasar tu, suruh dia cincang sesiap)
Masukkan bawang putih dadu, garam dan semua herbs kedalan daging cincang tadi. Gaul sebati. Kemudian masukkan bread crumbs dan gaul lagi. Buat bulat-bulat comel. Jangan terlalu besar atau terlalu kecil. Sedang-sedang sahaja. Then golek dan salut dengan breadcrumb. bagi lawa sikit.
Panaskan sedikit minyak dan goreng hingga masak dan berwarna gelap. jangan risau. nanti bila dah masuk kedalam kuah, kalernya akan jadi cantik.

Baki minyak gorengan jangan dibuang. Letak ketepi dan kita akan guna bila nak buat tomato paste nanti.

c) Sos Tomato

4 biji tomato yang besar dn masak ranum
bawang putih - option (tak masuk pun ok. tak ada isu-kata ticer Iqa)
Mixed herbs
Serbuk Black Pepper
Gula dan garam ( disyorkan guna gula perang untuk rasa yang lebih kick)
Sweet basil atau daun selasih (dalam dua/tiga  helai)

P/S : untuk dapatkan kaler sos yang merah dan cantik, rebus tomato bersama ubi bit.
p/ss : paste boleh dibuat bebanyak dan simpan didalam freezer. Bungkus dalam pack yang kecil untuk sekali guna. boleh tahan hingga enam bulan

Cara-Caranya :

1. Buah tomato di pangkah sedikit (kelar bentuk x) dibahagian bawahnya  dan direbus hingga kulit terkelupas. Bila dah masak, angkat dan kupas buang kulitnya. Seterusnya di blender hingga hancur semuanya. (kulit tomato jangan buang, buang jadi masker muka).

2. Tomato blend tadi dimasukkan kedalam pan bekas kita goreng meatball tadi. Masak hingga agk pekat dan masukkan kesemua herbs, gula dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan meatball yang telah siap digoreng tadi.

3. Option disini, kalau nak letak cheese sikit pun boleh. Terpulang kepada citarasa memasing. 

Siap. Hidang kan mi spaggeti bersama kuah  meatball.

Tomato Sauce with Metball yang telah siap. Yummmyyyyy

Meatball yang siap digoreng
Nampak X kat tomato tu. Hah, sebelum rebus, kena pangkah dulu tomato ni. Rebus hinga lecur kulitnya.
Ni tomato paste yang kakDah buat kat rumah, perhatikan warna nya yang lebih merah dan menyelerakan. Petua nak dapatkan tomato paste kaler seperti ni ialah merebus tomato  bersama beet root..
Ini tomato paste yang buat di kelas. Pucat sikit sbab tidak guna pewarna.
Muka hepi sebab dapat makan spaggeti yang sedap.
 

Diari WAHM preneur Template by Ipietoon Cute Blog Design