Thursday 30 October 2014

Seni kraf - Tasbih cum keycain

Teks : Rapidah Ramli


Selamat petang semua.


Kalau selama ini kita hanya memakai keychain biasa-biasa yang kawan bagi semasa bercuti, apa kata kita ubah sikit fenomena itu. Kita guna tasbih mini. Letak satu kunci jer pon ok dah. Kata guru KakDah untuk mengingati Allah kita kena ada perkakas. Perkakasnya, biasakan memegang tasbih katanya. Kalau pakai tasbih biasa yang panjang tu macam riak la pulak kan. Dulu memang KakDah pegang yang panjang tu. tapi ada tempat macam tak sesuai lansung, sedangkan kita dinasihatkan agar sentiasa mengingati Allah.

Kalau korang tak percaya, cuba buat. Letak tasbih dalam poket. Bila pegang atau tersentuh tasbih tu mesti automatik korang akan berzikir. Semoga kita bukan tergolong dalam golongan orang yang rugi.

Surah Al Asr 1-3 :
"Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali mereka yang beriman dan mengamalkan amal soleh dan saling nasihat menasihati dan kesabaran."

Memandangkan KakDah masih tak berapa sihat, hari ni kita layan gambar jerlah ye. Benda ni bukan kakDah buat ye. Busu suami yang  buat. KakDah cuma tolong promot dan jualkan jer.

Sapa yang berminat boleh contact KakDah di no 013-4876247. Nak jadikan buah tangan atau hadiah kepada pelanggan atau tetamu juga boleh,

p/s : Busu juga boleh membuat pelbagai kraf mengikut occasion kita. Dia juga menerima tempahan gubahan pengantin.





Aiskrim Malaysia yang Gebu

Teks : Rapidah Ramli


Assalamualaikum semua, Harap hangpa semua sihat belaka no. Hari ni KakDah tak sihat sangat. Kepala pening hidung tersumbat. Yaaaa.....selsema. Banyak makan aiskrim malaysia la ni. Dan sakit itu kafarah dosa. Aamiin.

KakDah ni manja sebenarnya. Cheeeewah!. Makin berusia makin tak boleh makan ais. Perasan lepas bersalinkan Amat hari tu lagi, kalau lebih sikit makan ais akan sakit tekak dan terus selsema dan demam. 

Nyum Nyum Nyum....menggodakan yang oren tu..

Tah angin apa melanda ter rajin la pula membuat aiskrim malaysia ni. Saja buat jajan untuk anak-anak. Sampai penuh la peti ais tu kakDah buat. Siap berjualan lagi. Kalau dulu masa kecik-kecik aiskrim ni sepuluh sen jer. Sekarang lima puluh sen habak hang. Yang tak puas hati tu, kadang tu sejengkal jer panjangnya. Buat sendiri lagi puas hatikan. Makan sampai lebam. Haahahahahhahaha.

KakDah pernah makan aiskrim Malaysia yang gebu jer aisnya. Sedap. Tak keras.  Tah la tak tahu nak terangkan macam mana. Tapi rasa aiskrim tu memang febeles la. Lima bintang kakDah bagi. Bila di tanya resepi typical kita melayu macam biasalah, buat macam biasa sahaja. Air bancuh dengan perisa apa yang kita nak kemudian di ikat dalam kelongsong plastik. Tak membantu langsung.

Macam-macam cara kakDah cuba buat tapi tak pernah pun dapat rasa yang sama dengan buatan pakcik tu. Hah rasa aiskrim pakcik tu macam makan solero....aisnya gebu.

Setelah membuat penyelidikan melalui pembacaan di googgle, kekekekek, pakcik googgle juga yang dicari akhirnya. KakDah dapat satu kata kunci. Bancuhan air gula tu hendaklah dicampur dengan tepung jagung. Ya, serius campur tepung jagung kata mereka. Sedikit sahaja. Dan tiada amount yang tepat mengenainya. Jadi kita kenalah pepandai mengolahnya.

Setelah dua tiga kali mencuba, inilah hasil yang KakDah dapat. Rasanya hampir dengan yang pakcik tu buat.

Resepi : Aiskrim Malaysia
Oleh : KakDah

1 liter air 
2 senduk gula (secukup rasa)
1 senduk tepung jagung
20 biji asam boi merah/putih atau sebarang perisa yang korang nak

Cara-caranya.

1. Rebus air bersama gula dan asam boi hingga gula larut
2. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air kemudian masukkan ke dalam periuk air gula tadi
3. Kacau hingga mendidih dan agak pekat,  tutup api dan sejukkan
4. Masukan kedalam kelongsong aiskrim dan sejukkan semalamam hingga keras. Siap.

Yang seronoknya, bancuhan air bercampur tepung ini tak akan menyebabkan air melimpah keluar dari kelongsong aiskrim semasa proses pembekuan hingga menyebabkan peti ais kotor seperti sebelum-sebelum ini.

Korang cubalah yer. Tak lama lagi cuti sekolah. Anak-anak mesti suka.

Oklah kakDah nah bersiap nak keluar ni, Nak pergi restock barang JSD. Lipstick dan pondesen yang hot dan mabeles tu dah sampai. Yayyyyy....

kbai~





 

Diari WAHM preneur Template by Ipietoon Cute Blog Design